Bebe
0

Zašto bebe u Finskoj spavaju u kartonskim kutijama

Klix.ba
Finska vlada već 75 godina budućim majkama poklanja kutije koje mogu poslužiti kao mjesto za odlaganje odjeće, posteljine i igračaka, ali mogu se koristiti i kao krevet.

Ova tradicija datira iz 1930-ih godina, a kutija je dizajnirana kako bi se svoj djeci, bez obzira na to kakvu porodicu i mogućnosti imale, pružio jednak početak u životu.

Materinski paket, koji daruje vlada, daje se svim budućim majkama.

Sadrži benkice, vreću za spavanje, proizvode za bebino kupanje, pelene, posteljinu i mali madrac.

Kada postavite madrac na dno kutije, ona može postati prvi bebin krevet. Mnoga djeca s različitom socijalnom pozadinom snivala su svoje prve snove upravo u ovim kutijama koje su sigurne za male bebe jer imaju četiri kartonska zida.

Majke mogu birati između kutije ili 140 eura keša, no 95 posto majki se odlučuje za kutiju, koja vrijedi mnogo više.

Prva kutija dodijeljena je 1938. godine i bila je namijenjena majkama lošeg socijalnog stanja. No, to se mijenja 1949. godine.

"Ne samo da su sve majke dobijale ovu kutiju ili novac, već su morale ići na pregled kod državnog ljekara prije četvrtog mjeseca trudnoće", rekla je Heidi Liesivesi, koja radi u Instituciji socijalnog osiguranja Finske.

Davne 1930. godine Finska je bila siromašna zemlja i smrtnost dojenčadi bila je visoka, čak 65 od 1.000 beba bi umrlo. No, u narednim godinama situacija se mnogo popravila. Vladina kutija mnogo je pomogla u tome.

Sadržaj u kutiji se mijenjao tokom godina. Na početku je sadržavao tkanine, jer su majke tada šile odjeću za bebe. Tokom Drugog svjetskog rata, zbog nedostatka pamuka, u kutiju su stavljane papirne posteljine i roba za povijanje bebe.

Pedesetih godina stavljana je konfekcijska odjeća, a 60-ih i 70-ih nova odjeća koju su počele praviti fabrike. Potom se pojavila vreća za spavanje. Jednokratne pelene čine sadržaj kutije od 1969. godine.