Savjet naučnika
1

Zaštitite zube vaše djece - koristite paste s fluorom

Sarajevo-x.com
Roditelji bi svojoj djeci trebali kupovati pastu za zube koja sadrži veću koncentraciju fluorida, jer 'normalne' paste ne mogu spriječiti karijes, tvrdnje su naučnika koji su nedavno sproveli istraživanje.

Naučnici su otkrili da pasta za zube koja sadrži manju koncentraciju fluora spriječava samo krvarenje desni, ali ne štiti zube od karijesa.

Također, ranija studija koju su proveli ovi naučnici sa Univerziteta u Manchesteru pokazala je kako pasta koja sadrži veću koncentraciju fluora sprječava propadanje zuba.

Međutim roditelji moraju biti oprezni jer istraživanjem je pronađeno da četkanje zuba kod djece koja nemaju navršenu godinu dana pastom koja sadrži fluor može dovesti do razvoja blage fluoroze.

Također, djeca u dobi do šest godina mogu oboljeti od fluoroze ukoliko gutaju pastu, međutim korištenje manje količine paste za zube uveliko može smanjiti taj rizik.

"Znamo da je veoma zbunjujuće za roditelje pogotovo iz razloga što različite kompanije koriste i različitu koncentraciju fluorida u svojim pastama za zube. Međutim, gledano sa zdravstvenog aspekta rizik od krvarenja desni i propadanje zuba je mnogo veći od rizika od oboljevanja od fluoroze“, kazala je Anne-Marie Glennny, autorica studije, dodajući da roditelji trebaju djeci na četkice stavljati manju količinu zubne paste, ali pastu koja sardži veće koncentracije fluora.