Istraživanje
0

Veća dostupnost alkohola u kvartu povećava kućno nasilje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više gostionica i trgovina alkoholnih pića u kraju povećava učestalost nasilja u obitelji, neovisno od nekih drugih faktora kao što je eventualno siromaštvo lokalnog stanovništva, pokazala je nova australska studija.

Prema američkoj studiji iz 1990-ih godina, gotovo svaka četvrta Amerikanka i sedam posto Amerikanaca doživjeli su da ih fizički napadne ili siluje trenutni ili prijašnji bračni drug ili partner s kojim žive, dok u Australiji 15 posto žena starijih od 15 godina prijavljuje da je bilo izloženu nasilju sadašnjeg ili ranijeg partnera, prenosi Reuters.

Australski tim iz Turning Point centra za alkoholizam i narkomaniju, iz grada Fitzroya, u državi Viktoriji, želio je provjeriti da li na nasilje u kući utječe lakša dostupnost alkoholnih pića.

Proučavajući stanje u 186 australskih lokalnih zajednica sa 10.000 i više stanovnika, u regiji Melbournea, oni su u prosjeku registrirali oko pet slučajeva domaćeg nasilja na 1.000 stanovnika godišnje.

Utvrđeno je da svaki novi hotel ili pab u kraju povećavaju učestalost kućnog nasilja za šest posto, ukoliko se alkoholna pića koja se u njima kupuju mogu piti i na licu mjesta i nositi kući.

U slučaju da se alkohol u njima može piti samo na licu mjesta, učestalost kućnog nasilja se povećava u nešto manjoj mjeri, za dva posto na 1.000 stanovnika.

Ukoliko je u kraju otvorena nova prodavaonica alkoholnih pića, učestalost kućnog nasilja među lokalnim stanovništvom se povećava za gotovo 30 posto.

Vodeći istraživač Michael Livingston navodi kako to ne bi trebalo da čudi, jer se alkoholna pića kupljena u radnji najčešće piju kod kuće, pri čemu je moguća znatna intoksikacija i povećana agresivnost kao posljedice takvog stanja.