Trostrana in vitro oplodnja
20

Uskoro "djeca po narudžbi"?

SRNA
Takozvana "trostrana roditeljska in vitro oplodnja" mogla bi u budućnosti da zaustavi nasljedne bolesti, ističu naučnici.

Djeca bi u toj vrsti oplodnje imala gene majke, oca i još jedne žene - donora.

Metoda liječenja sastoji se u tome da se stvaraju genetski modifikovani embrioni tako da se u jajašce majke implantiraju geni druge žene, koja nije prenosilac nasljednih bolesti.

Ova vrsta vantjelesne oplodnje trenutno je u fazi istraživanja u laboratorijama u Britaniji i SAD.

Ta metoda razvija se sa ciljem pomoći porodicama sa raznim neizlječivim nasljednim bolestima koje se prenose po majčinoj liniji i utiču na svako 6.500. dijete širom svijeta.

"To je neistraženo područje", kaže Lisa Gardin, šef britanske kancelarije za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), koja je zadužena za istraživanje javnog mnijenja o ovom važnom i emotivnom pitanju.

Nove metode liječenja uticale bi na niz nasljednih bolesti poput smrtonosnih srčanih grešaka, bolesti jetre, poremećaja mozga, sljepoće i mišićnih bolesti.

Naučnici upozoravaju da medicina može ovakvim zahvatima zauvijek da promijeni prirodu ljudskog društva, te je potrebno pronaći ravnotežu između želje da se pomogne roditeljima da imaju zdravu djecu i mogućih uticaja na njih i društvo u cjelini.

Postoji bojazan da bi se ovakva metoda jednog dana mogla pretvoriti u stvaranje "beba sa potpisom", tj. sa bojom kose i očiju po narudžbi roditelja.

Među pitanjima koja se postavljaju i ono je da li treba metodu izjednačavati sa donacijom organa i krvi ili, pak, sa donacijom sperme itd.

Posebno pitanje je kako bi se svi ti razni geni roditelja, ali i donatora odrazili na identitet djeteta.

U SAD su već rođena takva djeca, ali postupak nije bio radi sprečavanja nasljednih bolesti, već da pospješi umjetnu oplodnju.