Bebe
265

Trudnice u BiH radije trpe porođajne bolove nego što se odlučuju za epiduralnu anesteziju

Piše: A. Džaferović
Rođenje djeteta za jednu ženu je najljepši trenutak u životu, no sam čin poroda velikom broju njih ostavlja trajne traume i bolove kao jedinu uspomenu iz porodilišta.

Sarajka Nikolina majka je osmomjesečnog dječaka. Dana kada je rodila svoje prvo dijete i danas se sjeća, ali ne po dobrom.

"Kada se sjetim tih muka, naježim se. Porod je trajao skoro 15 sati, a ljekari nisu uradili puno da mi ga olakšaju, insistirali su da ide prirodnim putem", kaže naša sagovornica.

Priča kao što je Nikolinina je bezbroj, pa i ne čudi da buduće mame imaju paničan strah od poroda.

U Banjoj Luci 150 KM, u Sarajevu i Tuzli besplatna

I dok slušamo o "hororu" u porodilištima, u svijetu je epiduralna anestezija, jedan od najsavremenijih načina ublažavanja porođajnih bolova, postala uobičajena.

Epiduralna anestezija se može dobiti i u klinikama u našoj zemlji, a najčešće na zahtjev pacijentice.

"Epiduralna anestezija se primjenjuje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Trudnica može sama tražiti epiduralnu anesteziju, koja se onda primjenjuje tek nakon procjene ljekarskog tima. Epiduralna anestezija se ne naplaćuje", kažu iz Press službe Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu.

Slično je i u porodilištima Kliničkog centra u Banjoj Luci i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Epiduralna anestezija se primjenjuje na zahtjev pacijentice. Jedina razlika je što se u Banjoj Luci metoda bezbolnog poroda plaća 150 KM, dok je u Tuzli besplatna.

Ipak, veoma mali broj žena se odlučuje na ovaj korak, najčešće iz neznanja, ali i nepovjerenja u stručnost anesteziologa.

Neiskustvo anesteziologa?

Iz razgovora s nekoliko ginekologa saznali smo da je ovo drugo jedno od glavnih razloga zašto trudnice ni ne razmišljaju o epiduralnoj anesteziji.

"Za naše je anesteziologe to još uvijek novina i nije nešto što rade svaki dan. Uz dužno poštovanje smatram da nemaju dovoljno prakse i ja nijednoj svojoj pacijentici to ne bih preporučio", kaže jedan ugledni sarajevski ginekolog.

A iskustva trudnica koje su se ipak odlučile na ovaj korak su različita.

Tuzlanka Merima kaže da je imala u potpunosti bezbolan porod, posljedica nije bilo, a uskoro planira i drugo dijete i kaže da će opet roditi pod epiduralnom.

"Ne vidim razlog zašto bih trpjela bolove i poroda se sjećala kao nečeg ružnog. Svaka žena ima pravo da odlučuje za sebe, ali smatram da većina žena nije dovoljno informirana i da zbog toga ima predrasude", kaže ona.

Šta je epiduralna anestezija?

Savremeni način uklanjanja porođajnih bolova kojim se anestezira samo jedan dio tijela. Žena je tokom poroda budna i svjesna svega.

Anestetik se ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba, kada porođaj počne i čim anestezija počne da djeluje, nakon 10-15 minuta, trudnica ne osjeća bolove.

Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog, uz saradnju sa ginekologom kada počnu kontrakcije, kada je cerviks otvoren tri do pet centimetara ili kada pukne vodenjak.

Epiduralna anestezija ne preporučuje se porodiljama sa poremećajima zgrušavanja krvi, porodiljama koje dugotrajno koriste antikoagulantnu terapiju, koje imaju alergije na anestetik, teške deformitete kičme, infekcije na mjestu uboda ili neka neurološka oboljenja.