Upozorenje za buduće majke
0

Trudnice koje puše mogu roditi bebe s krivim udovima

Sarajevo-x.com
Pušenje tokom trudnoće značajno povećava rizik od ozbiljnih oštećenja ploda, uključujući i mogućnost da dijete kasnije ima deformisane noge i ruke.

Naučnici su ispitali 172 naučna rada koja su objavljena u posljednjih 50 godina da bi dobili sveobuhvatan pregled učinka duhana na fizički razvoj bebe. Otkrili su da majka koja puši u trudnoći povećava rizik za 26 posto da se njena beba rodi sa deformisanim udovima.

Također, 28 posto je veća vjerovatnoća da će beba imati rascijepljenu usnu i 33 posto da će imati deformitete na lobanji. Pušenje u trudnoći također može izazvati crijevno oboljenje kod novorođenčeta poznato kao gastroschisis. Vjerovatnoća da se to dogodi je veća za 50 posto nego kod beba čije majke nisu pušile.

Istraživanje je objavljeno magazinu Human Reproduction.

Bez obzira na upozorenja naučnika, i dalje 17 posto žena samo u Velikoj Britaniji puše, a od tog broja njih 45 posto su mlađe od 20 godina.

Vodeći autor studije, profesor Allan Hackshaw sa Univerziteta u Londonu, kaže kako ljudi možda imaju utisak da malo žena puši u trudnoći, no istina je sasvim suprotna.

"Majka koje su pušile tokom trudnoće imaju veći rizik od spontanog pobačaja, djeca imaju manju težinu i izlažu se preranom porodu", upozorava profesor Hackshaw.

On je dodao i to da se do sada znalo da nikotin šteti razvoju djeteta u trudnoći, ali da nikad nije precizirano koja tačno oboljenja izaziva. Sada kada je i to poznato, kaže profesor, javno zdravstvo bi trebalo povesti više računa o tome da te informacije dođu do potencijalnih majki.

"Poruka ovog istraživanja je da žene trebaju prestati pušiti prije trudnoće ili još u ranoj fazi trudnoće, kako bi se izbjegao rizik da beba ima deformitete za cijeli život", kaže Hackshaw.

Iako pušenje tokom trudnoće povećava rizik od rađanja beba sa deformitetima, stvarne šanse da se to dogodi još uvijek su male. Istraživanjem je obuhvaćeno i 11,7 miliona slučajeva gdje su majke pušile, ali nije došlo do deformiteta na bebama.