Bebe
0

Testom krvi otkrijte spol svog nerođenog djeteta

Sarajevo-x.com
Budući roditelji više neće morati čekati do posljednjih mjeseci trudnoće kako bi otkrili spol bebe, jer su doktori novim testovima krvi uspjeli otkriti spol već u prvim mjesecima trudnoće.

U istraživanju objavljenom u magazinu "Ginekologija i akušerstvo" koje su proveli američki doktori se navodi da je test krvi majke zapravo nova metoda koja potpuno pouzdano određuje spol bebe već u prva tri mjeseca trudnoće.

Placenta (posteljica) sadrži i majčinu i bebinu krv, ali koncentracija crvenih krvnih zrnaca fetusa koja završe u krvotoku majke je veoma mala. Test krvi pronalazi specifične gene na Y-hromosomu i ako ih pronađe, test pokazuje da je beba dječak, a ako ih ne pronađe, sa sigurnošću se može tvrditi da je beba djevojčica.

Metoda je 100% pouzdana, a rezultati se čekaju dva dana.

Prednost ove metode je jednostavnost. Konvencionalne merode koje predviđaju spol bebe zahtijevaju amniocentezu koju nerijetko prate razne komplikacije, a koje mogu izazvati traumu kod trudnica zbog neugodne procedure. Pored otkrivanja spola bebe, ovaj test otkriva i eventualne bolesti povezane sa hromosomima i DNK, tako da doktori mogu otkriti Downov sindrom i neke druge bolesti.

Ovakva istraživanja i otkrića također zabrinjavaju, jer postoji bojazan od zloupotrebe. Postavlja se veoma važno etičko pitanje da li roditelji imaju pravo odabrati spol djeteta, jer ovaj test može koristiti ženama da izvrše abortus iz pogrešnih razloga.