Bebe
1

Teroristi i "Frozen": Zašto se majke kaju zbog imena koja su dale djeci

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nedavna anketa pokazala je da se jedna od pet majki kaje zbog imena izabranog za svoje dijete, javlja Guardian.

Neki od razloga zbog kojih bi majke voljele da su za djecu izabrale drugo ime su asocijacije koje ime pobuđuje. Tako je jedna majka objasnila da je ime njene kćerke uzela jedna teroristička grupa nedugo nakon njenog rođenja. Druga je pojasnila da je kćerci dala ime Elsa a ubrzo poslije je izašao crtani film "Frozen" u kome glavna junakinja nosi to ime.

Međutim, najveći razlog za kajanje zbog imena je taj da je ime prečesto. Čak 25 posto majki koje bi djeci željele dati drugo ime rekle su da im se ime ne dopada to što ga čuju svuda. Nešto preko 10 posto majki reklo je da ime ne pristaje njihovom djetetu, a 11 posto da nije dovoljno posebno. Još 11 posto je reklo da je ime takvo da djeci stvara probleme u njegovom pisanju ili izgovoru. Skraćene verzije imena su razlog zbog kojeg 6 posto majki ne voli ime svog djeteta.

Iako nezadovoljne imenima koja njihova djeca nose, mali broj majki se odlučio da ih promijeni, tek njih 6 posto. O tome razmišlja još 33 posto njih.

Međutim, neke majke kažu da su od toga odustale kada su vidjele kako njihova djeca prihvataju svoje ime i kako ono odrastanjem postaje sve više dio njih.

"Kako odrasta, moja kćerka postaje sve manje jedna od mnogih, a sve više posebna individua. A ime ide uz tu individuu", rekla je jedna od majki koje su zažalile izbor imena svog djeteta.