Bebe
38

Super vid: Bebe imaju sposobnost da vide ono što odrasli ne vide

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bebe imaju nevjerovatnu mogućnost da vide stvari koje nisu vidljive odraslima. Sa samo tri-četiri mjeseca, sposobne su da prepoznaju fine detalje predmeta, iako ih vide u različitom kontekstu.

Kao odrasli gubimo ove relativno jednostavne vještine, jer naš mozak pokušava ubrzano shvatiti svijet oko nas. Studija koju je uradio japanski tim otkrila je koliko različito bebe vide svijet u poređenju s njihovim roditeljima.

Ljudska bića od pet mjeseci su osjetljiva na nešto što se zove perceptivna konstantnost. To se odnosi na tendenciju da vide predmet koji im je poznat u stalnom obliku, veličini, bojama i bistrini uprkos promjenama koje se dese. Kako bi ovo dokazali, naučnici su koristili sive blokove. Njihova boja ne izgleda isto, iako jeste, ali kada se stavi prst na centar linije koja blokira svijetle i tamne dijelove, oči počinju uviđati istinu. Dva bloka su potpuno iste boje i samo se razlikuju prema sjenama. Dok oko odraslih blokove zbog tih sjena vidi u različitim bojama, bebe uviđaju da su iste.

Bebe nisu rođene s perceptivnom konstantnošću, ali je razviju nekoliko mjeseci kasnije. Tako bebe prepoznaju objekat u različitim okruženjima bez problema. Naučnici su posmatrali bebe kada su im dali slike objekata s različitim sjenama. Kada beba vidi nepoznat objekt ona duže gleda. Na slikama su im dali puževe koje su bebe jednako dugo gledale svaki put kada bi im dali sliku s različitim sjenama što znači da su njima sve tri slike bile iste.

No, ovu sposobnost bebe gube nakon petog mjeseca.

Prethodne studije Univerziteta u Oslu utvrdile su da bebe vide lica i emotivnu facijalnu ekspresiju na udaljenosti od 30 centimetara. Također, iako ne znaju pričati, bebe mogu prepoznati emocije u nečijim očima sa sedam mjeseci. Utvrđeno je da više reaguju na strah nego na sreću.