Bebe
8

Studija tvrdi: Većina beba spava u nesigurnom okruženju

Klix.ba
U novoj studiji se tvrdi da većina roditelja bebe na spavanje stavlja na pogrešan način, u okruženje nesigurno za spavanje.

Američka akademija za pedijatriju je 1992. napravila prve upute za roditelje koje im savjetuju kako će djecu stavljati na spavanje. Upute su uključivale savjet da roditelji bebe stavljaju da spavaju na leđima, a ne na trbuhu, što je znatno umanjilo pojavu sindroma iznenadne smrti beba, poznatog i kao "smrt u kolijevci".

Ova organizacija je 2011. upotpunila upute navodeći da bebe trebaju spavati u svojoj vlastitoj kolijevci, bez jastuka, deka i igračaka. Ove upute trebale bi se slijediti prvu godinu bebinog života.

Studija je pratila 160 beba u dobi od jednog mjeseca, tri i šest mjeseci, i pratila njihovo spavanje pomoću videonadzora. Iako su učesnici studije znali kada će se dešavati nadzor, mnogi roditelji su djecu i dalje stavljali na spavanje u nesigurnom okruženju. Većina beba (87-93 posto) imala je sa sobom u kolijevci nedozvoljene stvari poput igračaka, deka i slično, a veći broj beba je stavljan da leži na stomaku ili u drugim pozicijama, umjesto na leđima (14-18 posto).

Ova studija sugerira dva moguća objašnjenja: ili roditelji ne znaju za opasnosti nesigurnog okruženja za spavanje ili im je jednostavno teško pratiti upute.

Vidjeti malu bebu u velikoj kolijevci, bez jastuka, deke ili igračke može biti stresno za roditelje. Njihov stres, međutim, može dovesti do opasnosti za dijete, ukoliko odluče da ipak idu protiv uputa stručnjaka, upozoravaju autori studije.