Bebe
6

Sestre nas čine boljim osobama

Sarajevo-x.com
Odrastanje sa barem još jednom ženskom osobom u porodici eliminiše osjećaj samoće, krivice i straha, a pojačava samouvjerenost, rezultati su nove studije. Ako ste odrasli sa sestrom, veće su šanse da ste bolja osoba, tvrde naučnici.

Sestre, mlađe ili starije, uče vas da budete bolji prema drugim ljudima, a prisustvo barem jedne djevojke u porodici umanjuje rizike od depresije.

Do ovog zaključka naučnici su došli nakon što su intervjuisali 400 porodica koje imaju najmanje dvoje djece, javlja "Daily Mail".

Iako su sinovi imali određeni utjecaj na život familije, kćerke su te koje su pravile vidljivu razliku.

Smatra se da djevojčice potiču porodicu da se otvori, u smislu da se dijele problemi i da se o njima priča.

Američka studija otkrila je da su braća i sestre veoma važni za harmoničan porodični život. Kada u porodici imate barem jednu djevojčicu, šanse za harmoniju su veće.

"Braća i sestre su važniji od roditelja kada je u pitanju poticanje pristojnog ponašanja prema drugim ljudima", rekla je voditeljica istraživanja sa Univerziteta Brigham u Utahu, Laura Padilla Walker. "Želimo naglasiti roditeljima mlađe djece da je jačanje veza između njih veoma bitno".

Utjecaj braće i sestara je bio jači u porodicama koje su imale oba roditelja. Ovo je zato što u porodici u kojoj ima samo jedan roditelj, jedno dijete zauzima ulogu roditelja mlađem bratu ili sestri, mijenjajući tako njihov odnos.

Neprijateljstvo između braće i sestara se veže uz delinkvenciju, rekli su istraživači čija je studija objavljena u žurnalu "Porodična psihologija".

"Mislim da trebate pokušati eliminisati davanje pogrdnih imena i galamu u bratsko-sestrinskim odnosima i nagovoriti ih da se jedni prema drugima ponašaju s više razumijevanja", rekao je istraživač, profesor James Harper.