Bebe
6

Razdvojeni sijamski blizanci iz Illinoisa prvi put ugledali jedan drugog

Klix.ba
Dječaci poslije operacije
Anias i Jadon, sijamski blizanci kojima je prije mjesec dana urađena komplikovana operacija razdvajanja glava, prvi put su vidjeli jedan drugog.

Majka Nicole i otac Christian McDonald također su prvi put vidjeli svoje blizance bez zavoja na glavama.

Dječaci iz Illinoisa stari su 14 mjeseci, a rođeni su spojeni u predjelu tjemena. Operaciju razdvajanja obavljalo je 40 ljekara, a koštala je 2,5 miliona dolara.

Pretpostavlja se kako će dječaci ostati u bolnici tokom narednih nekoliko mjeseci kako bi se dovoljno oporavili.

Operacija je bila veoma komplikovana, budući da su dječaci bili spojeni u predjelu tjemena te su im se samim tim i mozgovi ispreplitali. Međutim, glavni hirurg James Goodrich zadovoljan je ishodom te predviđa kako bi se mali heroji mogli oporaviti brže nego što se iko nadao, piše CNN.

Majka Nicole je kazala kako je Jadon pun energije i smije se. Anias dobro napreduje, budući da je Jadon blizanac koji je bio dominantan. Anias je i prije operacije imao poteškoća sa disanjem i jedenjem, a i sada je malo plašljiv, međutim, počinje se opuštati.

Nakon izlaska sa intenzivne njege, dječaci će u rehabilitacionom centru provesti mjesece na intenzivnim terapijama. Morat će naučiti kako preuzeti kontrolu nad svojim glavama te početi puzati.