Bebe
0

Ranko Rajović: Roditelji su prvi i najvažniji učitelji

Klix.ba
Ranko Rajović
Ranko Rajović
Ranko Rajović, ljekar specijalista iz Novog Sada, predsjednik je Mensinog Komiteta za darovitu djecu i otac četvero djece. U razgovoru za portal Gugu.ba ovaj stručnjak, čije savjete o odgoju i obrazovanju na YouTubeu prate milioni ljudi, istakao je da su roditelji prvi i najvažniji učitelji svoje djece.

"U dijelu knjige 'IQ djeteta – briga roditelja' napisao sam da su roditelji prvi i najvažniji učitelji. Posebno u periodu od druge do pete godine. To su mnogi roditelji zaboravili i očekuju da neko drugi preuzme njihovu ulogu ili čak ni to ne očekuju nego brigu o djetetu preuzima TV program ili video igrice. Sve više imamo djece sa poremećajima pažnje, poteškoćama u učenju, pojavljuju se gotovo u epidemijskim razmjerama poremećaji govora, ravna stopala, poremećaj držanja tijela. Moramo pod hitno tome stati na put, a tu su roditelji najvažniji, jer oni zapravo naprave prve greške, pa čak i podstiču neke aktivnosti koje su beskorisne ili čak i štetne za razvoj djeteta. Naravno, roditelji ovo sve rade iz dobre namjere, zato je važna edukacija", kazao je Rajović.

Kao primjer je naveo skakanje djeteta po krevetu, blatu ili foteljama, istakavši da te aktivnosti mogu pomoći razvoju djeteta, ali da ih roditelji sprečavaju jer se boje da će se djeca povrijediti ili upropastiti madrac.

"Uvijek je važno napomenuti da je najvažnija sigurnost djeteta, pa neka roditelj obezbijedi okruženje za ove aktivnosti, a ne da sprečava dijete da to radi", istakao je ovaj stručnjak.

Cijeli intervju pročitajte na portalu GuGu.ba.