Istraživanja
0

Rađa se sve više blizanaca, ali sve je više i razvoda

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Broj žena koje su dobile blizance nakon IVF oplodnje (In-vitro fertilisation) je sve veći, sudeći prema najnovijim istraživanjima.

Primjera radi, Ured za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji u svojim istraživanjima je pokazao da je broj žena koje su rodile blizance u 2010. godini uvećan za 6,8 posto u odnosu na 2000. godinu. Stručnjaci kažu da je IVF oplodnja općenito najveći pomagač u današnjim trudnoćama i u porastu stope nataliteta.

U prosjeku svaka četvrta trudnoća koja je začeta IVF metodom rezultira rađanjem blizanaca, dok kod "normalnog" začeća svako osamdeseto rezultira rađanjem blizanaca.

Međutim, naučnici su pronašli i negativnu stranu u svemu ovome pa tako na Univerzitetu Birmingham tvrde da postoji veća mogućnost da će se roditelji blizanaca ili trojki razvesti, nego roditelji koji dobiju samo jedno dijete.

Otkrili su da se gotovo trećina roditelja, koji su dobili blizance ili trojke, razvela. Objašnjenje nalaze u tome da više djece iziskuje i više novca, a ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da i izdvoje više, onda neminovno dolazi do svađa i do raspada braka, piše Daily Mail.