Bebe
2

Radiostanica emituje zvuk grijalice da uspava bebe

Klix.ba
Sleepyhead Radio iz Hampshirea u Engleskoj prva je radiostanica u svijetu koja nudi usluge roditeljima. Oni u svom programu emituju zvuk električne grijalice, fena i drugih uređaja iz domaćinstva kako bi pomogli bebama da spavaju.

Program emituju 24 sata dnevno, a uz zvuk grijalice popularni su zvuci valova i vode u fontani.

Ideju pokretanja ove radiostanice dobila je voditeljica Sam Oakley koja se mučila uspavljujući svog sina i ovo otkriće željela je podijeliti sa drugim porodicama. Otkrila je da je njen sin George, koji sada ima 13 godina, prestajao s vrpoljenjem i nakon pet minuta slušanja zvuka nekog uređaja bi zaspao. Stoga je Sam sa suprugom snimila jednolične zvukove u domaćinstvu, uključujući usisivač i mašinu za suđe pa su te snimke počeli prodavati na internetu.

Sada se nada da će njena radioemisija "stvoriti oazu mira u domovima i drugih roditelja".

Profesorica Cathy Hill, stručnjakinja za oblast spavanja pri Dječijoj bolnici u Southamptonu, ističe da stalni šum može umiriti bebe nudeći im ugođaj poznatog okruženja i maskirajući druge zvukove koji bi ih eventualno mogli uznemiriti. Ipak, upozorila je da to ne treba biti uobičajeni način uspavljivanja djeteta.

"Zdravim bebama to ne treba. U svojoj klinici nikada ne bih primjenjivala to rješenje bez razumijevanja problema, odnosno razloga zbog kojeg beba ne može da spava jer bi to moglo biti zbog apneje i bezbroj drugih razloga", istakla je.

Ipak, Sleepyhead Radio će narednih nekoliko sedmica emitovati svoj program u okviru testnog perioda na području Portsmoutha.