Bebe
417

Psiholozi: Davanje iPada bebama ravno je zlostavljanju

Klix.ba
Davanje iPada bebama ravno je zlostavljanju djeteta, jer je to kao da se igramo "ruskog ruleta" s njihovim razvojem, upozorava psiholog dr. Richard House.

Također, doktor tvrdi da su uređaji poput tableta nepotrebni, neprikladni i štetni za tako malu djecu, pogotovo za bebe.

Dr. House, koji je pokrenuo kampanju "Too Much, Too Soon", sproveo je svoja istraživanja u osnovnim školama, te je konstatovao da su mladi sve više ovisni o ekranima.

Pišući za magazin Nursery World, on je naveo da je davanje iPada bebama i maloj djeci duboko uznemirujuće, jer mališanima elektronske slike dovode do "iskrivljenog iskustva svijeta".

"Zašto zbunjivati djecu kada su jedva počela da razumiju ovaj svijet, ne treba ih uvoditi u virtuelni, tehno-magijski svijet", istakao je psiholog.

Isto tako dr. House je ukazao i preporučio da djeca mlađa od dvije godine ne smiju koristiti nikakvu tehnologiju, pogotovo ekrane, a da stariju djecu roditelji trebaju ograničavati da ih što rjeđe koriste.

"Čini se da arogancija moderne tehnologije ne poznaje granice. Na osnovu onoga što sam tvrdio ovdje, davanje iPada bebama je ravno zlostavljanju djeteta", dodao je dr. House.