Bebe
9

Priručnik o tome kako "efikasno tući djecu"

SRNA
Knjiga o vaspitanju djece, pod nazivom "Istrenirati dijete", u kojoj se objašnjava kako "efikasno" tući najmlađe i dalje je hit među konzervativnim hrišćanima u SAD, ali i predmet velikih osporavanja.

Autori Michael i Debi Pearl preporučuju roditeljima da djecu tuku šibama, lenjirima i remenjem da bi njihovu volju potpuno podredili svojoj.

Ovu knjigu kupuju većinom evangelisti, a u njoj se može pročitati da je za djecu mlađu od godine dana "najbolja" brezova šiba ili lenjir od 30-tak centimetara, a za "vaspitanje" veće djece - veće šibe ili remen.

"Riječ je o uvježbavanju dječijeg uma prije nego što nastane kriza: to je priprema za budućnost i bezrezervnu poslušnost", tvrde autori.

Troje djece do sada je umrlo u porodicama koje slijede vaspitnu filozofiju autora ove knjige.

Autori udaranje djece ne smatraju kaznom već tvrde da potčinjavanje i zlostavljanje zapravo štiti djecu, jer preventivno sprečava postupke zbog kojih bi djeca mogla biti kažnjena?!

Za buntovniju djecu preporučuju "nultu toleranciju".

"Primijenite svu potrebnu silu da ih /djecu/ stavite na njihovo mjesto. Ako treba da sjednete na njih i udarate ih - ne ustručavajte se. I činite to dok se ne predaju. Potpuno ih porazite”, pišu Pearlovi.

Osporavani autori pravdaju se da njihova knjiga nikako ne može navesti čovjeka da postane nasilan, ali u javnosti se smatra da je to najekstremnija knjiga koju su američki konzervativni hrišćani ikada objavili.

Evangelistička vjerska zajednica, kako se čuje među kritičarima, odobrava fizičko kažnjavanje.

Jedan od autora - Michael Pearl - pastor je u Tennesseeju i prvo izdanje knjige objavio 1994. godine.

Knjiga je brzo postala popularna među fundamentalistima i raznim vjerskim organizacijama, odmetnutim od dominantne hrišćanske kulture.

Mnogi hrišćani, ateisti i razni aktivisti bore se za trajnu zabranu te knjige, a inicijativa se proširila i u Evropu. Pokrenuto je nekoliko peticija i skupljeno nekoliko stotina hiljada potpisa.

Veliki izdavači ne žele da prodaju tu knjigu, a mnogi distributeri uklonili su se iz svoje ponude na internetu.