Bebe
28

Prezahtjevni roditelji zapravo ispunjavaju svoje propale snove

Klix.ba
Roditelji koji svoju djecu primoravaju na beskrajne časove tenisa, klavira, baleta... zapravo pokušavaju nadomjestiti svoje propale snove, potvrdili su naučnici.

Međutim, ne koriste svi roditelju svoju djecu kako bi se riješili osjećaja "žaljenja i razočarenja". Što više otac ili majka u svom djetetu vide sebe, to će više pokušavati kroz njega proživjeti svoje neispunjene ambicije, otkrivaju naučnici.

"Neki roditelji svoju djecu vide kao "produženje" samih sebe, a ne kao osobe sa vlastitim snovima i nadama. Takvi roditelji će najvjerovatnije od svoje djece željeti da ispune snove koje oni sami nisu mogli", izjavio je Brad Bushman, koautor studije i profesor psihologije na Univerzitetu u Ohiju. Otkrića objašnjavaju mnoge postupke prezahtjevnih roditelja koji svoju djecu primoravaju da slijede njihove snove.

Takvim roditeljima je uživanje i smisao roditeljstva ostvarivanje vlastitih ambicija kroz njihovu djecu. Kroz dječije uspjehe, roditeljska osjećanja žaljenja i razočarenja zbog propuštenih prilika mogu polako nestati i napraviti mjesta za ponos i ispunjenost.

Teoriju potvrđuje slučaj čuvenog tenisera Andyja Murrayja, čija je teniska karijera rezultat ambicija njegove majke Judy, koja je i sama bila profesionalna teniserka.