Bebe
0

Položaji tokom seksa su važni za uspješnu trudnoću

Sarajevo-x.com
Ostvariti trudnoću je nekima veoma lako, dok drugi imaju ozbiljnih problema s tim iz nekoliko razloga, uključujući sporost spermatozioda i njihov nedovoljan broj.

U nekim slučajevima priroda treba pomoć za postizanje trudnoće. Kada se govori o najboljem položaju tokom seksa kako bi se dostigao ovaj cilj, prvo pravilo je da sjeme mora biti što bliže grliću maternice.

Ovo ima veze sa životnim vijekom ženskog jajašceta i muškog sjemena. Kada jajašce izađe iz jajnika, započinje faza ovulacije u kojoj ono prolazi kroz Falopijevu cijev i ulazi u maternicu. Jajašce može preživjeti 24 sata, dok spermatozoidi u ženskom tijelu mogu preživjeti i do pet dana. Spermatozoidi i jajašce moraju biti jako blizu kako bi se spojili prije nego jajašce odumre.

Neki ljudi se ne slažu da položaji tokom seksa imaju veze sa trudnoćom, mada logika govori da određeni položaj može pomoći da se sjeme susretne s jajašcetom u najkraćem mogućem roku.

Ovo naročito može koristiti parovima koji imaju problema sa začešćem. Potrebno je izbjegavati položaje koji najmanje izlažu grlić maternice sjemenu muškarca i koji se protive gravitaciji. Takvi položaji su seks u stojećem i sjedećem položaju, ili kada je žena gore. Kada je trudnoća poželjna, najbolje je spriječiti sjeme da izađe natrag iz vagine.

Ženski kukovi bi trebali biti pozicionirani tako da što više sjemena ostane u vagini, čime se obezbjeđuje više vremena da spermatozoidi "doplivaju" do grlića maternice.

Postoji nekoliko položaja i korisnih savjeta koji bi mogli koristiti parovima pri postizanju trudnoće.

Misionarski položaj je najbolji za parove koji žele dijete. Ovaj položaj omogućava najdublju penetraciju, čime sjeme dolazi jako blizu grliću maternice.

Jako je važno da žena podigne kukove. To može učiniti stavljanjem jastuka ispod sebe. Na taj način se također izlaže grlić maternice.

Pseći položaj se preporučuje zbog duboke penetracije, čime se značajno povećaju šanse za začešće.

Položaj sa strane (side-by-side) je isto tako vrlo koristan i učinkovit, a sjeme se odlaže u neposrednoj blizini glrića maternice.

Orgazam nema veze sa položajima tokom seksa, ali je istraživanjima utvrđeno da ženski orgazam ima veliki značaj pri začešću. Orgazam dovodi do kontrakcija koje guraju sjeme ka grliću maternice čime se povećavaju šanse za uspješnu trudnoću.