Veliki broj 'emocionalno neplodnih'
11

Pola žena odgađa rađanje djece jer ne žele izgubiti slobodu

Klix.ba
Gotova polovina mladih žena odgađa osnivanje vlastite porodice, jer se ne žele odreći vlastite slobode, pokazala je anketa.

Mnoge od ispitanih žena odgađaju rađanje djeteta jer žele zaraditi više novca, žele se posvetiti svojim karijerama i uživati u vremenu koje provode same s partnerom. Magazin Red je proveo anketu u kojoj je 22 posto žena izrazilo neslaganje sa svojim supružnicima ili partnerima o tome kada bi trebali imati dijete.

Anketa je provedena među 3.000 žena u dobi od 28 do 45 godina, a njih nešto više od trećine, odnosno 36 posto, je reklo da zapravo nisu sigurne sigurne jesu li ikada i željele osnovati porodicu.

Više od polovine žena misle da ne mogu imati djecu, jer još nisu upoznale onog pravog muškarca s kojim bi osnovale porodicu, a činjenica da nemaju pored sebe muškarca kakvog bi željele je za njih jednako teška kao i spoznaja da su neplodne.

Jedna od pet žena je izjavila da bi, bez obzira što nema supruga ili partnera, zatrudnila i sa donorom sperme. Isti procenat je i onih koje bi željele zamrznuti svoja jajašca kako bi kasnije dobile bebu.

Više od 50 posto žena je reklo da je "emotivna neplodnost" glavni razlog što nemaju dijete, odnosno nemaju partnera kojeg bi željele ili imaju partnera koji ne želi djecu, i da je smatraju jednako tragičnom kao i medicinsku neplodnost.

Kada je u pitanju "emocionalna neplodnost", tu doktori ne mogu pomoći, istakla je doktorica Brigid Moss.