Tajna sretne porodice
0

Odrastanje bez kompjutera, mobitela i televizije

Sarajevo-x.com
Većina djece zamišlja pakao kao svijet u kojem nema kompjutera, televizije i mobitela. Šestero djece u porodici Jones ga ne zamišlja tako. Umjesto kompjuterskih igrica, telefonskih razgovora i besmislenih TV emisija, oni već šest godina ispunjavaju slobodno vrijeme čitajući, igrajući se i komunicirajući međusobno.

Kako kažu njihovi roditelji, Miranda i Richard, zabrana tehnoloških naprava u životima njihove djece pokazala se i više nego uspješnom, te je donijela dobrobit cijeloj porodici.

Ovaj društveni eksperiment započeli su prije šest godina, nakon što su primjetili da im je jedan sin manje mrzovoljan kad ne igra igrice na kompjuteru.

"Kad bi otišli na odmor, činilo se da jedva čekaju da se vrate kući jer ne mogu da podnesu odvojenost od kompjutera. Tada smo odlučili da uzmemo stvar u svoje ruke i da im stavimo zabranu", rekao je Richard Jones za Daily Mail.

Nije više bilo kompjutera, mobitela, a televizija je bila ograničena. Joshua, Sacha, Theo, Rudi, Moses i Nestor mogu pogledati samo jedan film preko vikenda, a mobitele će dobiti tek kad napune 18. godina.

"Željela sam da moja djeca imaju normalno djetinjstvo. Oni su prihvatili da ostala djeca odrastaju uz kompjutere, ali oni ne. Umjesto toga provode više vremena u prirodi i viđaju se sa prijateljima", rekla je Miranda.

Međutim, njihova odluka je povukla za sobom i određene probleme. U školi su smatrali da je internet djeci neophodan kako bi mogli da rade domaću zadaću. I pored zabrane pristupa internetu kod kuće, Joshua je dobio ponudu da studira na Univerzitetu Cambridge.

Morgan i Richard sebe vide kao odgovorne roditelje koji su uradili nešto dobro za svoju djecu. Niko od njih nema problema sa popularnošću ili društvenošću. Nisu postali marginalci, samo zato što nisu surfali internetom kao ostala djeca.