Tvrdnje naučnika
0

Odgajanje djece je dobro za vaše zdravlje

Sarajevo-x.com
Odgajanje djece nije nimalo lagan posao. Iza dobro odgojenog djeteta stoji bezbroj neprospavanih noći, milion pretrpljenih briga zbog djetetovog zdravlja i školovanja, no naučnici su pronašli da je odgajanje djece zapravo veoma korisno za vaše zdravlje.

'Podizanje' djece zapravo može regulisati vaš krvni pritisak, ali i pomoći u smanjenju stresa. Razlog tome je osjećaj 'svrhe i značenja' koje pruža roditeljstvo, tvrde naučnici na osnovu urađenog istraživanja.

Naime, u studiji je učestvovalo 178 osoba koji su 24 sata nosile prenosivi aparat za mjerenje pritiska, te tokom tog dana obavljali najnormalnije životne aktivnosti.

Naravno, u istraživanju su uzeti u obzir i čimbenici koji utječu na krvni pritisak kao što su zdravstveno stanje, dob, težina, vrsta posla kojom se ispitanik bavi, te fizička spremnost.

Na kraju obavljenog eksperimenta ispostavilo se da, za razliku od osoba koje još nemaju djecu, roditelji imaju niži pritisak, te da su manje pod stresom.

Efekat je bio još jači kod majki, nego kod žena koje nemaju djecu.

"Iako je odajanje djece veoma težak posao saznanje da vaše djelovanje ima svrhu i cilj pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju stresa“, kazala je naučnica Julianne Holt-Lunstad sa Univerziteta u Utahu, koja je provodila studiju.

Prošle godine naučnici sa Univerziteta u Utahu otkrili su da oženjeni muškarci imaju niži krvni pritisak, no ukoliko je muškarac nesretan u braku on ima veoma opasno povišen krvni pritisak, prenosi britanski Daily Mail.