Mogu dobiti skoliozu kičme
0

Noseći teške ruksake djeca trajno oštećuju leđa

Sarajevo-x.com
Stručnjaci su upozorili da sve veći broj djece ima deformacije leđa zbog preteških školskih ruksaka i da te deformacije ostaju trajne.

Polovina školske djece pati od bolova u leđima u dobi od 14 godina, a ljekari su saopćili da se kod njih pojavljuje i skolioza kičme. Procjenjuje se da školska djeca sada pate od bolova u leđima, jer su njihove školske torbe do dva puta teže u odnosu na prije 10 godina, prenosi Daily Mail.

Učenici širom svijeta sada nose ruksake pune knjiga, a u njima su često i laptopi, sportska oprema, užina, što može sve skupa biti teško i nekoliko kilograma.

Ljekari upozoravaju da na ovaj način djeca riskiraju dugoročna oštećenja kičme, jer na ramenima nose 15 posto svoje težine, a neki čak i do 25 posto.

"Ukoliko već kao tako mali imaju bol u leđima, to će ih sigurno pratiti i u kasnoj starosti, što dovodi do fizičkog i emocionalnog opterećenja", kaže stručnjak za ovu oblast Sean McDougall.

On dodaje da bi roditelji trebali insistirati da njihova djeca nose sa sobom samo ono što im je neophodno za nastavu te da se pobrinu da djeca ruksak nose isključivo na oba ramena.