Bebe
50

Nikada nije kasno: Indijka postala majka u 72. godini

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijka Daljinder Kaur je rodila svoje prvo dijete u 72. godini, nakon liječenja na klinici za plodnost. Rodila je zdravog dječaka prošlog mjeseca u sjevernoj državi Haryana, koja nudi tretman plodnosti za žene.

Kaur je dobila sina sa svojim sedam godina starijim mužem Mohinderom Singhom Gillomom.

"Nagovarali su me da usvojim bebu, ali nisam htjela. Sada imam svoju. Mi ćemo ga podići i dati mu odgovarajuće obrazovanje. Vjerovala sam u Svemogućeg da ću imati svoju bebu i on je odgovorio na moje molitve", izjavila je Kaur za Telegraph.

Ljekarima je rekla da ima oko 70 godina, a na klinici je ustanovljeno da je napunila 72. Iz klinike u kojoj se liječila kažu da je fetus začet vantjelesom oplodnjom, spajanjem jajne ćelije i spermatozoida, bez učešća mlađih donatora. Beba je zdrava i jaka i zadržana je na klinici samo zbog male težine, dva kilograma po rođenju.

Kaurin muž, koji ima farmu izvan Amritsara, rekao je da ne brine o svojim godinama, rekavši da će bog paziti njegovo dijete kojem su dali ime Arman. Daljinder je sada najstarija majka na svijetu, a ovo nije prvi ovakav slučaj u Indiji. Žena iz Utar Pradeša je 2008. godine rodila blizance, također sa 72 godine. Maria del Carmen Bousada Lara je sa 66 godina rodila blizance u Barceloni 2006. godine.