Zdrave navike kod najmlađih
4

Naučimo djecu da ispuhuju nos i upotrebljavaju maramice

Sarajevo-x.com
Djecu je od malena neophodno učiti o značaju higijene disajnih puteva: kako ispuhivati nos (jednu po jednu nosnicu), upotrebljavati i odlagati maramice, voditi računa o higijeni ruku (učestalo pranje ruku), te educirati i roditelje i djecu kako postupati kod akutnih infekcija.

Pod sloganom "Za zdravlje naše djece" farmaceutska kompanija Salveo BiH, među čije proizvode se ubrajaju dobro poznati sirup za liječenje kašlja Prospan, kapi za nos Nisita, te pastile za grlo Isla, u saradnji sa JU Djeca Sarajeva pokrenula je niz edukativnih radionica sa djecom predškolske dobi i druženja sa roditeljima koje će se održati u vrtićima u Kantonu Sarajevo, uključujući i općine Hadžići i Vogošća.

"Edukacija roditelja, staratelja, odgajatelja u vrtićima o važnosti preventivnih mjera i održavanju higijene uvijek donosi redukciju obolijevanja", poručila je na druženju sa roditeljima čija djeca pohađaju vrtić Biseri u sarajevskom naselju Kovači prim. dr. med. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista za dječije bolesti i odgovorni ljekar dispanzera za predškolsku djecu Doma zdravlja Stari grad u Sarajevu.

Direktorica Salveo BiH mr. Lejla Nedžibović i dr. Junuzović-Kaljić također su posjetile vrtić Mašnica u sarajevskom naselju Grbavica u kojem su ih dočekali mališani sa svojim odgojiteljicama. Uz smijeh i razgovor, djeca su učila o važnosti dobrih zdravstvenih navika. Naime, kihanje u maramicu, ispravna toaleta nosa, temeljito pranje ruku su dobre navike koje se moraju naučiti.

Istovremeno, roditelji i vaspitači moraju voditi brigu o higijeni površina u prostoru u kojem dijete boravi i igračaka kojima se najčešće igra, jer mnogi uzročnici koji se šire kihanjem i kašljanjem ostaju na površinama i mogu izazvati infekcije kod drugih. Majkama se ne preporučuje da spremaju ručak kada su prehlađene jer kihanjem i kašljanjem prenose prehladu i na svoje mališane.

S obzirom da su upale gornjih disajnih puteva najučestalije bolesti djece (oko 80 posto posjeta pedijatru događa zbog upala disajnih puteva i popratnog kašlja), neizmjeran je značaj pomenute edukativne kampanju o značaju sprovođenja mjera zdravstvene zaštite, higijene i pravilne ishrane djece predškolskog uzrasta.