Želite li biti zdravi
0

Najbolje je imati dvoje djece

Sarajevo-x.com
Rađanje djece je zdravo za majke, ali samo ako se zaustave na dvoje.

Proučavanje 1,5 miliona slučajeva pokazalo je da dobijanje bebe ima pozitivan učinak na zdravlje žene, odnosno da je štiti od raka i srčanih oboljenja, ali i smanjuje šanse da ona postane alkoholičarka.

Ipak, to zavisi od broja djece koju bračni par ima. Previše ili nijedno dijete znače i povećan rizik od smrti uzrokovanih navedenim problemima, možda i zbog manjka motivacije da se brinu za svoje zdravlje.

Dvoje djece optimum je za zdravlje, piše žurnal "Social Science & Medicine", prenoseći izvještaj britanskih i norveških naučnika.

Oni su analizirali podatke o porodiljama između 1935. i 1968. godine, te utvrdili da se "najgore piše" ženama bez djece i onima sa jednim potomkom. Kod njih je povećan rizik od skoro svake bolesti ili problema, a problemi s alkoholom pokazali su se kao izrazito česti.

Analize su pokazale da žene sa četvero i više djece češće obolijevaju od raka maternice. Kod onih sa troje djece vlada mješavina dobrog i lošeg zdravlja, a kod onih sa dvoje, zbog balansa stresa i podrške, vladaju najbolje pretpostavke za dobro zdravlje, objasnila je naučnica Emily Grundy, a prenio Daily Mail.