Bebe
15

Manje količine alkohola ne štete u trudnoći

SRNA
Konzumiranje manjih količina alkohola tokom trudnoće ne šteti bihevioralnom ili mentalnom razvoju bebe, objavili su naučnici.

Oni su analizirali sposobnosti 10.534 britanskih sedmogodišnjaka čije su majke potpuno apstinirale od alkohola ili su pile manje količine tokom trudnoće.

Istraživači su utvrdili da među djecom postoje minimalne razlike. Oni su, ipak, savjetovali trudnicama da se uzdrže od konzumiranja alkohola, odnosno da ne piju više od dvije jedinice sedmično, prenio je BBC.

"Znamo da konzumiranje većih količina alkohola ima loš efekat, ali je malo vjerovatno da manje količine imaju bilo kakav uticaj. Mnogo je važnije okruženje u kojem djeca odrastaju", izjavila je profesor Yvonne Kelly, koautor studije koja je objavljena u Međunarodnom žurnalu za akušerstvo i ginekologiju.

Ona je dodala da su istraživanjem bila obuhvaćena djeca uzrasta do sedme godine, ali da su potrebna dodatna istraživanja o efektima na daljnji period odrastanja.

Lagano konzumiranje alkohola definisano je kao jedna do dvije jedinice alkohola sedmično. Jedinica ima mjeru pola litre piva ili čašice žestokog pića.

Istraživanje je nagovijestilo da dječaci čije su majke konzumirale manje količine alkohola tokom trudnoće imaju manje bihevioralnih problema i bolje vještine čitanja i snalaženja u prostoru u poređenju sa djecom od majki koje nisu uopšte pile alkohol tokom trudnoće.