Dugoročne promjene na mozgu
68

Mališani koji sviraju instrumente su pametniji kada odrastu

Klix.ba
Rezultati novog istraživanja su pokazali da djeca koja rano počnu učiti svirati neki instrument budu pametnija kasnije u životu.

Kod djece koja počnu svirati neki instrument do sedme godine mnogo brže se razvijaju motorne vještine, dio mozga zadužen za planiranje i izvršavanje kretnji.

Kako kažu naučnici, između šeste i osme godine života kod djece postoji period kada je sviranje instrumenta povezano sa razvojem motornih sposobnosti, što kreira dugoročne promjene na mozgu.

"Učenje sviranja instrumenta iziskuje koordinaciju između ruku i audio i videostimulansa. Što se ranije počne svirati instrument, to je veća povezanost. Sviranje od sedme godine ubrzava normalno sazrijevanje veza između motornih i senzornih regija mozga, što stvara osnovu na kojoj se mogu graditi kasnije vještine", rekla je Virginia Penhune, profesorica psihologije sa Univerziteta Concordian u Montrealu.

Tokom istraživanja su skenirani mozgovi 36 muzičara, koji sviraju isti broj godina, dok su radili testove motornih sposobnosti. Volonteri su bili podijeljeni u dvije grupe – one koji su počeli svirati prije sedme godine i one koji su počeli svirati kasnije u životu. Rezultati su nakon testiranja upoređeni sa rezultatima ljudi koji ne sviraju nijedan instrument, prenosi Daily Mail.

Muzičari koji su počeli svirati prije sedme godine su imali mnogo precizniji i tačniji osjećaj za vrijeme i određeni trenutak nego ostale dvije grupe. Čak i kada su ostale dvije grupe imale dva dana za vježbanje zadataka, prva grupa je ostvarila bolje rezultate.

Skeniranje mozgova je također pokazalo veliku razliku između onih koji su rano počeli svirati neki instrument i ostalih dviju grupa, što dokazuje da se promjene na mozgu dešavaju u ranoj mladosti ili nikako.