"Helikopter roditeljstvo"
30

Majke čiji se život vrti oko djece rizikuju da obole od depresije

Klix.ba
Roditeljstvo bi trebalo biti jedno od najljepših iskustava u životu, međutim, žene koje se u potpunosti posvete djeci, zaboravljajući prvenstveno na svoje potrebe, prave veliku grešku, a rizikuju da obole od depresije, tvrdi jedna studija.

Američki istraživači su ispitali 181 ženu, koje imaju djecu mlađu od pet godina, i otkrili su da je "intenzivno majčinstvo" naštetilo njihovom mentalnom zdravlju.

Stručnjaci su sve prisutniji trend, u kojem su majke uključene u svako iskustvo njihove djece, nazvali "helikopter roditeljstvo", a psiholozi tvrde da ono ne šteti samo majkama, već i djeci, koja postaju krhka i neposobna da se nose sa životnim iskustvima.

Žene koje se maksimalno posvećuju svojoj djeci vjeruju da su bolji roditelji od muškaraca te da se majčinstvo vrti oko potreba djece.

Istraživači sa Univerziteta Mary Washington u Virginiji tvrde da je opsesija, da morate biti savršen roditelj, ubičajena kod ljudi srednjeg staleža te da žene čini nesretnima.

U istraživanju su učestvovale žene od 18 do 49 godina, koje su morale odgovoriti na niz pitanja kako bi se identificirao njihov stil roditeljstva.

Žene koje su mislile da su majke važniji roditelj, i koje odbijaju pomoć drugih u odgajanju, bile su nezadovoljne svojim životima, dok se one koje su roditeljstvo vidjele kao izazov za koji su potrebni posebno znanje i vještine bile depresivne i pod stresom.

"Možda one misle da će, žrtvujući se, biti bolje majke, ali u stvarnosti to ima samo suprotan efekt i po njih i po djecu", kazala je vodeća autorica studije Kathryn Rizzo.