Veliko čudo
14

Majka oživjela bebu milujući je i tepajući joj

Sarajevo-x.com
Kate Ogg sa suprugom i sinom
Kate Ogg sa suprugom i sinom
Australka Kate Ogg dodirom je oživjela svoje nedonošče, koje su ljekari već bili proglasili mrtvim, prenose strani mediji.

Jamie Ogg i njegova sestra Emily rođeni su u 27. sedmici trudnoće, međutim po porodu maleni Jamie, koji jedva da je težio 900 grama, nije pokazivao nikakve znake života. Emily su ljekari smjestili u inkubator, a Jamiea su bezuspješno pokušavali reanimirati.

Kada su dječaka proglasili mrtvim, ljekari su ga predali roditeljima kako bi se oprostili od njega. Potrešena majka se nije mogla odvojiti od djeteta.

Pritisnula je njegovo sićušno tijelo uz svoje grudi i milovala ga, tepala mu i pričala. Nakon dva sata milovanja beba je počela davati znake života. Ljekari su bili zbunjeni, te su isprva smatrali da se radi o refleksu, no onda se beba počela sve više pomicati i u jednom trenutku je otvorila i oči.

Bilo je to pravo čudo…

Inače, ovaj slučaj se dogodio prije pet mjeseci, međutim majka je odlučila tek sada progovoriti o tome šta joj se desilo samo kako bi svim ženama naglasila važnost fizičkog dodira između bebe i majke.

"Nisam mogla vjerovati šta se dešava. To je bilo čudo! Uhvatio me za prst, otvorio je oči i pomicao glavu...", prisjetila se Kate trenutka kada je shvatila da je njen sin živ, te dodala kako je veoma bitan fizički kontakt između majke i djeteta, odnosno tehnika koža na kožu, naravno kao i to da majka doji svoju bebu.