Bebe
78

Majci oduzeli dijete jer je dojenče hranila sojinim mlijekom i ugrozila njegovo zdravlje

Klix.ba
Sarah Markham, žena sa Floride, suočava se sa kaznenim prijavama budući da je svoje dojenče hranila sojinim mlijekom i odbila da ga odvede ljekaru.

U junu su ljekari otkrili kako beba koju je Sarah Markham rodila pati od dehidracije, te je izgubila deset posto tjelesne težine. Majka je kazala kako je dijete odvela na pregled, no policajac navodi kako to nije uradila. Uhapšena je, a dijete joj je oduzeto.

Ljekar je ovoj ženi prepisao formulu kao dodatak prehrani i zamjenu za majčino mlijeko, no žena ga navodno nije htjela koristiti budući da je u suprotnosti sa njenim veganskim uvjerenjima.

Umjesto toga, Sarah je koristila sojinu formulu kojom je hranila dijete.

Ženi je dopušteno da dijete viđa samo pod nadzorom, dok njen advokat govori kako su optužbe neosnovane, te da ona ni u kom slučaju nije zanemarivala svoje dijete.

"To je apsurdno. Ona je majka koja je željela sve najbolje i radila sve što je u njenoj moći kako bi se pobrinula za svoje dijete, koje su joj potom oduzeli", kazao je njen advokat.

Brojne su studije pokazale kako neprimjereno planirana veganska prehrana ne može zadovoljiti nutritivne potrebe dojenčeta.