Zanimljivo istraživanje
0

Ljudi koji su imali traumatično djetinjstvo manje zarađuju

Sarajevo-x.com
Osobe koje su u djetinjstvu patile od nekih psiholoških problema, poput trauma zbog razvoda roditelja, kada odrastu zarađuju manje od onih koji su rasli u stabilnim porodicama.

Britanci tvrde da su kroz istraživanje došli do podatka da traumatizirana djeca u zreloj dobi zarađuju čak 30 posto manje novca.

Djeca koja su imala traumatično djetinjstvo tokom života zarade 215.000 funti, piše Daily Mail. Kada je u pitanju Velika Britanija, ovaj broj je ukupan "porodični dohodak", uključujući i zaradu od supružnika ili partnera, a izračunava se poslije oporezivanja.

Spomenuto istraživanje je proveo Institut za fiskalne studije i Rand korporacija, i to na uzorku od 17.634 djece rođene u Velikoj Britaniji u prvoj sedmici marta 1958.

Djeca su svrstavana u one koji imaju probleme ovakve vrste pa su do svoje 16. godine posjetili psihologa ili psihijatra, za razliku od onih koji su sami posjećivali doktora pa sve do šizofreničara.

Studija je pokazala da će oni koji su imali probleme ove vrste u djetinjstvu manje težiti da imaju stabilne partnerske odnose. Psihološki problemi kod djece rođene poslije 1958. imaju još više uticaja na njhovu finansijsku situaciju tokom života.