Bebe
1

Kineski univerzitet pomaže roditeljima da prebrode prvu noć bez djece

Klix.ba
Kineski Univerzitet Huangzhong u Wuhanu pomogao je roditeljima da prebrode prvu noć bez svoje djece tako što je dozvolio da 600 zabrinutih roditelja prespava u sportskoj dvorani.

Roditelji su na podu dvorane položili vreće za spavanje kako bi barem jednu večer odmorili od briga. Cilj univerziteta je da pomogne roditeljima da pobijede sindrom "praznog gnijezda", kada njihovi potomci upišu fakultete i odu od kuće. Ovaj običaj postao je tradicionalan, a sve više porodica odaziva se spavanju u dvorani.

Odlazak na studije trebao bi biti period kada mlade osobe počinju da otkrivaju same sebe i dodatno razvijaju svoju ličnost, ali za neke roditelje i njihovu djecu ovaj odlazak biva teži nego što se očekuje. Zbog toga je Univerzitet Huangzhong odlučio da im pomogne u tranziciji tako što je roditeljima dopustio da prespavaju u sportskoj dvorani.

Roditelji su pratili svoju djecu tokom prvog dana studija, a nije poznato koliko su novopečeni studenti bili oduševljeni pratnjom svojih isuviše brižnih roditelja.

Sličan događaj ovaj univerzitet održao je 2008., kada je 350 roditelja iskoristilo priliku da prespavaju kod svoje djece. Od tada, sve više roditelja je dolazilo kako bi prespavalo te im je univerzitet na kraju morao ustupiti sportsku dvoranu.

Sindrom "praznog gnijezda" predstavlja tugu i usamljenost koju roditelji osjećaju kada im djeca po prvi put napuste dom. Iako pogađa veliki broj porodica, ne smatra se kliničkim stanjem.