Buduće mame, oprez!
0

Izgladnjivanje u trudnoći vodi pretilosti djeteta

Sarajevo-x.com
Buduće majke ne bi smjele držati dijetu jer takav režim ishrane može dovesti do promjena u bebinoj DNK u maternici, što povećava rizik od pretilosti u kasnijem životu, te problema sa srcem i dijabetesom.

Međunarodna studija potvrdila je da je izgladnjivanje trudnica direktno vezano uz prekomjernu težinu djeteta, potvrdio je profesor Peter Gluckman sa Univerziteta Auckland za AFP.

Ovaj pronalazak će, kako tvrdi profesor, također pomoći i u izradi optimalnog plana prehrane trudnica.

Na studiji su radili naučnici iz Velike Britanije, Singapura i Novog Zelanda, a pokazalo se da ono što majka jede u toku trudnoće utječe na funkcionisanje DNK njene bebe.

Takozvane epigenetske promjene, do kojih dovodi držanje dijete u trudnoći, omogućava metabolizmu bebe da nakuplja više masnoća, te tako postane pretilo. Takva djeca do šeste godine već imaju oko tri kilograma više od svojih vršnjaka, a to dalje u životu lako može dovesti do srčanih problema i dijabetesa.

Naučnici su istraživali tkivo pupkovine kako bi izmjerili nivo epigenetskih promjena 300 beba.

"Veza je bila izuzetno jaka. U početku nismo vjerovali, pa smo to ponovili više puta", objasnio je Gluckman.

Utvrđeno je da u ovom slučaju nije važno da li je majka rodila mršavo dijete, odnosno da i takva djeca u daljem životu mogu postati pretila zbog promjena izazvanih u maternici.

Daljim istraživanjem pokušat će se otkriti uslijed čega tačno dolazi do ovakvih promjena, da li je u pitanju manjak ugljikohidrata ili nešto drugo.