Istraživanje
1

Groznica u trudnoći povećava rizik od rađanja autističnog djeteta

Klix.ba
Prema najnovijim istraživanjima, trudnice koje dobiju groznicu u toku trudnoće imaju dva puta veću šansu da rode autistično dijete. Međutim, uzimanje lijekova to može spriječiti.

Prema najnovijim istraživanjima, trudnice koje dobiju gorznicu u toku trudnoće imaju dva puta veću šansu da rode autistično dijete. Međutim, uzimanje lijekova to može spriječiti.

Poznato je da ljudsko tijelo, kada je zaraženo bakterijama ili virusima, reaguje tako da iz bijelih krvnih ćelija u krvotok ispušta citokinine. Citokinini su proteini koji reaguju sa ćelijama imunog sistema kako bi regulisali odgovor tijela na bolesti i infekcije.

Međutim, ukoliko neki od citokinina prođu kroz posteljicu i dođu do centralnog nervnog sistema fetusa, mogu promijeniti nivoe neurotransmitera i razvoj mozga.

Groznicu uzrokuju akutne upale, koje se pojavljuju kao odgovor tijela na infekciju ili povredu.

Istraživači su koristili podatke iz opsežnog istraživanja nazvanog Charge (Rizik pojave autizma kod djece zbog genetike i okruženja), koje je uključivalo etnički raznoliku populaciju djece dobi od dvije do pet godina, piše Daily Mail.

U istraživanje je bilo uključeno 538 djece sa autizmom, 163 djece sa problemima u razvoju i 421 dijete sa normalnim razvojem. Majke su morale ispuniti upitnik kojim je određeno da li su u toku trudnoće imale gripu ili groznicu i da li su koristile lijekove za svoju bolest.

Rezultati su pokazali da gripa u toku trudnoće nije povezana sa većim rizikom rađanja djece sa autizmom. Međutim, groznica za vrijeme trudnoće je značila da su majke imale 2,12 puta veći rizik rađanja djece sa autizmom.

Rezultati su također pokazali da majke, koje su uzimale lijekove protiv groznice, nisu imale povećane šanse za rađanje autistične djece.

"Svim trudnicama koje u toku trudnoće dobiju groznicu preporučujemo da koriste antipiretike i zatraže pomoć ljekara", kazao je Ousseny Zerbo, jedan od istraživača.