Bebe
51

Dr. Rajović: Prevelika zaštita je štetna za dijete

Klix.ba
"Prevelika zaštita djece je štetna. Dijete mora da hoda, da do pete godine razvije vještine koje će ga učiniti spretnijim", poručio je roditeljima dr. Ranko Rajović na seminaru održanom jučer u Multimedijalnoj sali Općine Ilidža.

Seminar "Razvoj inteligencije kroz igru - NTC sistem učenja" bio je posvećen NTC sistemu učenja, specijalizovanom programu za edukaciju roditelja, odgajatelja i učitelja, koji usvojeno znanje i vještine mogu primijeniti u svakodnevnim aktivnostima u radu sa djecom.

"Nemojte djeci zabranjivati da skaču, da se vrte, da se igraju u blatu. Zabranjivanjem im nanosite više štete nego koristi, jer tim zabranjivanjem usporavate razvoj djetetovog mozga", kazao je Rajović.

Učesnici predavanja imali su priliku kroz interakciju sa dr. Rajovićem više saznati o drugačijem sistemu odgoja djece, onom koji podrazumijeva učenje kroz igru.

"Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i inspirativno. Nakon ovog ću razmisliti o izmjeni svojih odgojnih metoda", kazala je Selma, učesnica predavanja.

Dr. Ranko Rajović jedan je od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece čiji se program učenja “Nikola Tesla centar” realizuje u 20 država.

Dr. Rajović je osnivač Mense Jugoslavije (danas Srbije) i Odsjeka za darovite NTC (Nikola Tesla centar), član Borda direktora svjetske Mense i predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu.

Seminar i predavanje bili su odlična prilika za sve roditelje, prosvjetne i obrazovne radnike da nauče nešto novo o odgoju, obrazovanju i mentalnom razvoju djece.

Seminar i predavanje organizovali su Institut za razvoj mladih KULT i Udruženje doktora medicine.