Tek kada odrastu
0

Djevojke u majkama vide najboljeg prijatelja

Sarajevo-x.com
Tinejdžerke najboljeg prijatelja uvijek vide u svojim vršnjakinjama, međutim kada napune 25 godina njihov najbolji prijatelj postaje majka, tvrde naučnici na osnovu nedavno izrađene studije.

Sedam od deset žena u dobi od 25 do 40 godina izjasnilo se da im je majka zapravo najbolji prijatelj, iako su se s njom u tinejdžerskom dobu neprekidno svađali.

Četiri od deset žena kazalo je kako su 'naučili' cijeniti i poštovati svoju majku tek kad su se odselile od kuće, dok je jedna od četiri žene izjavila kako je njen odnos s majkom promijenjen onda kada je i sama postala mama.

Djevojke se majkama uglavnom obraćaju za savjete o zdravlju, čuvanju djece, modi, ili ljubavnom životu.

"Iako to ne želimo priznati, kako starimo počinjemo sve više ličiti na svoju majku“, kazala je Feyza Pulat, menadžer kopmanije Charlie Fragrance, koja je učestvovala u istraživanju.

"U tinejdžerskom dobu djevojke se uglavnom svađaju s majkama, te smatraju kako su njihove mame staromodne i nimalo cool. Međutim kada odrastu, shvataju kolika je i kakva je uloga majke, te se njoj obraćaju za savjete bilo da se radi o tome šta da obuku, koju šminku da kupe, kako da razriješe neki ljubavni problem ili, pak, savjet o tome kako da odgajaju vlastitu djecu", istakla je Pulatova.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 1500 žena, pokazala je kako se djevojke u tinejdžerskom dobu uglavnom svađaju s majkama jer smatraju kako se one upliću u njihov život.

Četri od deset djevojaka kazalo je kako im u tinejdžerskom dobu nije bilo dozvoljeno da donose vlastite odluke, dok je četvrtina istakla kako su svađe uglavnom bivale jer imaju one i njihove majke imaju sličan karakter.

Ipak, u 25 godini života dvije trećine žena shvati da je majka ta koja je uvijek tu za njih i da im je ona iskreni prijatelj koji će im uvijek rado dati savjet.