Misterije trudnoće
0

Da li oblik trudničkog stomaka može predvidjeti spol djeteta

Klix.ba
Nijedno poglavlje ljudskog života ne nosi više znatiželje i čuđenja od trudnoće. Od trenutka kada saznaju da su trudne, mnoge žene postaju podložne spekulacijama, teorijama i pričama o bebama i porođaju.

Ali, da li visoki stomak znači da će beba biti muško? Da li je jutarnja mučnina znak za zdravu trudnoću? U novoj knjizi naučna novinarka Jena Pincott ponudila je odgovore na većinu misterija vezanih za trudnoću.

Stomak ne otkriva spol bebe

Ukoliko je stomak visok i tvrd onda će biti dječak, a ako je nizak i raširen onda će biti djevojčica, priče su koje slušamo od starijih ljudi. To ipak nije tako. Jedan od pokazatelja spola djeteta mogu biti grudi. Ukoliko narastu tokom trudnoće onda to može biti znak da nosite djevojčicu (grudi narastu u prosjeku osam centimetara kod žena koje nose djevojčice, a 6,3 centimetra kod žena koje nose dječake).

Muški fetusi razvijaju više testosterona i zahtijevaju više energije od majke. Zbog toga se one debljaju, a grudi im ne rastu previše.

Jutarnja mučnina može biti dobar znak

Jedan od paradoksa trudnoće je priča da brza hrana postaje neodoljiva trudnicama, a da zdrava jela izazivaju mučnine.

Čak i zdrave namirnice mogu naštetiti embrionu. Meso može sadržavati bakterije i viruse, sir sakuplja bakterije i gljivice, zeleno povrće može imati bakterije. A većina trudnica ima mučnine upravo od ove hrane. Zato i povraćaju, jer se na taj način embrion štiti od negativnih tvari.

Muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove

Muškarci često nose gen koji će odrediti spol djeteta. Corry Gellatly, naučna istraživačica sa Newcastle univerziteta analizirala je 927 porodičnih stabala. Utvrđeno je da muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove, a oni koji imaju sestre većinom dobiju kćerke. Gen je otkriven kod muškaraca, ali ne i žena.

Ljubitelji čokolada imaju slađe bebe

Studija urađena u Finskoj pokazala je kako čokolada može biti dobra za razvoj fetusa. Istraživanje je provedeno na 300 majki koje su su jele čokoladu svaki dan tokom trudnoće, a njihove bebe su opisali kao društvenije, manje strašljive i umirujuće za razliku od djece čije su majke rijetko ili nikako jele čokoladu. Naime, čokolada proizvodi endorfine u mozgu zadužene za dobro raspoloženje te smanjuje nivo stresa.