Sve više planiranih operacija
18

Carski rez povezan sa rizikom od astme kod beba

Klix.ba
Naučnici upozoravaju da djeca rođena carskim rezom ne dolaze u kontakt sa raznim bakterijama koje pomažu u sprečavanju raznih oboljenja tokom djetinjstva i kasnijeg života.

Naučnici su otkrili značajne razlike među stomačnim bakterijama kod djece rođene prirodnim putem i djece rođene carskim rezom.

Istraživanje je pokazalo i to da djeca koja ne doje, nego se hrane mliječnim formulama, također propuštaju kontakt sa raznim bakterijama koje ih štite kasnije u životu.

Naučnici kažu da njihovi rezultati povećavaju zabrinutost zbog potencijalnih negativnih efekata na bebe zbog sve većeg broja poroda carskim rezom. Iako hitni carski rezovi mogu spasiti živote majke i djeteta, planirane operacije su riskantnije za majke jer mnogo češće dolazi do komplikacija i ove žene provode dva puta više vremena u bolnicama u poređenju sa ženama koje se porađaju prirodnim putem, prenosi Daily Mail.

Rezultati su pokazali da bebe rođene carskim rezom imaju duplo veći rizik od gojaznosti tokom djetinjstva te mnogo veći rizik od razvijanja dijabetesa tipa 1 i astme tokom života.

Naučnici iz Kanade su koristili tehnologiju sekvenciranja DNK kako bi istražili kulturu bakterija u stomacima beba. Rezultati su pokazali da bebe rođene hirurškim putem nemaju specifičnu grupu bakterija koju imaju bebe rođene prirodnim putem.

"Potencijalne dugoročne posljedice koje se tiču načina rađanja djece se ne smiju zanemariti", rekla je dr. Anita Kozyrskyj sa Univerziteta u Alberti.