Bebe
14

BiH na 48. mjestu po zdravlju majki i djece, najlošije rangirana u regiji

SRNA
Nevladina organizacija Save the Children objavila je danas da je BiH rangirana na 48. poziciju u izvještaju koji se odnosi na zdravlje majki i djece i na najnižoj je poziciji među zemaljama bivše Jugoslavije.

Od 178 zemalja uključenih u istraživanje "Indeks o stanju majki u svijetu", kojim se ocjenjuju zemlje po pitanjima zdravlja majki i djece, njihovom obrazovnom, ekonomskom i političkom statusu, Finska je najbolja zemlja za majčinstvo, a Somalija na dnu liste. Od zemalja regije jedino Albanija je lošije rangirana od BiH i na 83. je mjestu.

U saopštenju organizacije Save the Children navodi se da se smrtnost porodilja i novorođenčadi u nerazvijenim zemljama svijeta može dramatično smanjiti, ukoliko se učine napori da se unaprijede usluge za majke i djecu, ali i da neke zapadne zemlje zaostaju za drugim bogatim zemljama.

Etiopija je vodeća zemlja u Africi i od 2000. godine je smanjila stopu smrti porodilja više nego bilo koja druga zemlja na ovom kontinentu.

Indeks o stanju majki pokazuje da se u SAD mogućnost da 15-godišnja djevojčica umre od posljedica trudnoće povećala za 50 posto od 2000. godine, pa tako Amerikanke imaju jednak rizik od smrti u vezi sa trudnoćom kao žene u Iranu ili Rumuniji.

"Više od polovine smrtnih slučajeva majki i djece dešava se u nestabilnim ili zemljama u konfliktu, kao što su Demokratska Republika Kongo ili Afganistan. Velika većina smrti majki i djece dešava se usljed loše infrastrukture, nedostatka pristupa osnovnoj opremi ili zbog neprisustvovanja stručnog osoblja tokom porođaja", izjavila je izvršni direktor organizacije Save the Children Jasmine Whitbread.