Istraživanje
0

Bebe začete pomoću tretmana plodnosti sklonije defektima

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema jednom istraživanju iz Australije, bebe začete uz pomoć tretmana plodnosti imaju veću šansu da se rode sa ozbiljnim fizičkim defektima.

Začeća pomoću tretmana kao što su indukcija ovulacije, in vitro oplodnja ili ubrizgavanje sperme direktno u jajnu ćeliju, su uzrokovala ozbiljne defekte kod 8,3 posto ispitanih slučajeva.

''O mogućnosti rađanja abnormalne djece se često ne govori na klinikama. Ovo istraživanje dovodi do zaključka da se o tome treba diskutovati između pacijenta i doktora. Moraju razgovarati o rizicima prije nego se odluče za tretman'', rekao je Michael Davies, vođa istraživanja.

Istraživanje je uključivalo 308.974 registrovanih rođenja u Australiji između januara 1986. godine i decembra 2002. godine, od kojih je 6.163 začeto uz pomoć tretmana. Istraživači su se fokusirali na ozbiljne defekte, slučajeve koji ili zahtijevaju tretman ili za koje ne postoji nikakav tretman, kao što su srčane mane ili cerebralna paraliza.

Svi tretmani nisu podjednako rizični. Kod začeća uz pomoć in vitro oplodnje 7,2 posto djece se rodilo sa defektima, a kod tretmana direktnog ubrizgavanja sperme u jajnu ćeliju taj broj se popeo na 9,9 posto.