Majke, važno je da znate
0

Bebe osjete okus voća i povrća preko majki dok su u stomaku

Klix.ba
Roditeljska misija da naviknu djecu da jedu voće i povrće počinje prije rođenja, otkrili su istraživači.

Djeca čije su majke često pile sok od mrkve jedu dva puta više mrkve kada pređu na flašicu.

"Istraživanje je pokazalo da, ukoliko majke jedu mnogo voća tokom dojenja i trudnoće, njihova djeca će htjeti jesti voće tokom odvikavanja od dojenja. Isto je i sa povrćem. Bebe biološki privlači hrana koja sadrži šećer i so, ali ih najčešće odbijaju gorki okusi i zeleno povrće. Konzumirat će voće i povrće ako su naviknuti na ove namirnice. Dobra vijest koju je naše istraživanje pokazalo je da djeca veoma rano mogu naučiti o zdravoj ishrani", rekla je Julie Mennella, vodeći istraživač iz Monell centra iz Philadelphije.

Poruka istraživača trudnicama je da jedu zdravu hranu u kojoj uživaju, a kada beba bude dovoljno stara da prestane dojiti ti okusi će joj biti poznati.

Istraživanje je predstavljeno na godišnjem okupljanju Američke asocijacije za primijenjene nauke. Dr. Mennella je testirala 46 beba dobi od šest mjeseci do jedne godine o tome da li vole mrkvu i žitarice.

"Djeca dobijaju čulne informacije dok su još u majčinom stomaku i preko majčinog mlijeka", dodala je ona.

Otkrila je i da bebe koje se hrane flašicom brzo prihvate voće i povrće ako su im davani kada su počeli jesti čvrstu hranu. Sprovela je i test u kojem je bebama davan grašak osam dana.