Što više im gledajte u lice
1

Bebe nauče čitati s usana do šestog mjeseca

Sarajevo-x.com
Djeca ne uče govoriti samo slušajući vaš glas, nova istraživanja pokazuju da ona uče pričati i čitajući sa usana.

Naučnici kažu da djeca počinju čitati sa usana već do šestog mjeseca. Njihov se govor tada mijenja iz „frfljanja“ u izgovaranje slogova i na kraju se pretvara u simpatične prve riječi.

"Bebe posmatraju vaše usne dok im govorite kako bi oblikovale svoje usne i pravilno izgovorile određene glasove", kaže vođa istraživanja David Lewkowicz sa Univerziteta Florida Atlantic te dodaje da je to za bebe nevjerovatno složen proces.

Prvih nekoliko mjeseci bebe trebate gledati u lice dok im pričate jer im tako olakšavate usvajanje pokreta usana, koji odgovaraju osnovnim zvukovima. Do svog prvog rođendana djeca počinju ponovo da vas gledaju u oči ako čuju nepoznate zvukove stranog jezika, a potom im treba malo duže da pročitaju s usana.

"To je prilično intrigantno istraživanje", kaže profesor Bob McMurray sa Univerziteta u Iowi.

Bebe tačno znaju šta trebaju učiti u određenoj dobi, one su u stanju da usmjere svoju pažnju na ono što je važno za njihov razvoj u određenom trenutku, kaže McMurray.

Ovo istraživanje je objavljeno u ovosedmičnom izdanju magazina Proceedings of the National Academy of Sciences u SAD-u. U magazinu se također navodi kako je veoma korisno da provodite što više vremena sa svojom bebom, ali tako da joj budete okrenuti licem u lice te da se ne oslanjate na moderne metode poput DVD-a na kojima bebe mogu vidjeti osobu koja se direktno njima obraća.