Istraživači tvrde
47

Bebe mogu čitati vaše misli

Klix.ba
Bebe i djeca do 18 mjeseci mogu pogoditi šta ljudi misle, tvrde istraživači.

U istraživanju su posmatrana djeca iz ruralnih područja Kine, Ekvadora i Fidžija te je otkriveno kako ona imaju mogućnost pogleda na svijet iz druge perspektive mnogo ranije nego što se ranije mislilo.

U ranijim istraživanjima navodilo se kako djeca dobijaju sposobnost da suosjećaju tek između četvrte i sedme godine. Ali u novoj studiji je otkriveno kako djeca iz različitih zemalja razvijaju taj osjećaj u različitim godinama.

Tim sa Univerziteta California proveo je test kognitivnih zadataka za bebe. U klasičnoj verziji testa starija osoba uđe u sobu i sakrije neki predmet, a potom dođe druga osoba koja uzme taj predmet i stavi ga u džep. Nakon toga u sobu uđe prva osoba i istraživači pitaju bebu gdje je ta osoba sakrila predmet.

Cilj ovog testa bio je uvidjeti da li djeca imaju razvijenu teoriju uma u smislu mogućnosti da shvate perspektivu drugih ljudi.

Djeca iz zemalja Zapada između četiri i sedam godina su obično davala tačan odgovor, ali djeca iz drugih zemalja su odgovore davala u drugačijim starosim dobima. Tokom istraživanja praćeni su pokreti očiju kod djece te povezanost kulturalnih razlika s kognitivnim napretkom.

U istraživanju je učestvovalo 91 dijete dobi od 19 mjeseci do pet godina iz tri zajednice u Kini, Fidžiju i Ekvadoru. Test je sniman kamerom. Na snimicima se vidi kako djeca automatski nakon pitanja "gdje je osoba sakrila predmet" gledaju u pravcu mjesta gdje je bio predmet.

Istraživanja pokazuju kako djeca razviju ovu vrstu sposobnosti čitanja misli mnogo ranije nego što se ranije mislilo te da se godine kada ispoljavaju te sposobnosti razlikuju od kulture do kulture.