Bebe
0

Beba od 16 mjeseci pliva poput odrasle osobe

Klix.ba
U dobi od 16 mjeseci bebe jedva mogu i hodati te je obavljanje drugih, zahtjevnijih fizičkih aktivnosti pravo čudo. Međutim, na YouTubeu se pojavio snimak bebe koja pliva bez ikakve pomoći, pa čak i odmara kada joj je to potrebno.

Beba na snimku sama preplivava bazen, bez ikakvih pomagala, pa čak i bez uzimanja daha.

Snimak je dobio mnoštvo kritika korisnika YouTubea, budući da veliki broj ljudi smatra da je beba primorana da pliva. Na komentare su odgovorili i roditelji djeteta, odnosno otac Adam BC, koji je i postavio snimak. Adam kaže da je medicinski tehničar, a da njegova supruga već šest godina radi kao spasilac i instruktor plivanja.

Beba na snimku, Elizabeth, imala je treninge plivanja kod ovlaštenih instruktora koji predaju posebnu tehniku plivanja za novorođenčad (ISR).

"Ni u jednom trenutnku nismo prisilili naše dijete na nešto što ona ne želi probati. Mi smo u stanju prepoznati kada se dijete umori u bazenu. Elizabeth je odlučna djevojčica i nekada prepliva bazen u jednom dahu, a nekada odmara. Ja sam uvijek spreman da uskočim u bazen na prvi znak uzbune", napisao je Adam.

Adam preporučuje svim roditeljima da svoju djecu nauče da plivaju, budući da je potreban samo trenutak da nestanu ispod površine i utope se.

"Nekada razlika između života i smrti može biti u samo 15 cm vode i sposobnosti bebe da se okrene na leđa i uhvati dah", upozorio je.

Također, Adam i njegova supruga upozoravaju roditelje da ne bacaju djecu u vodu i od njih očekuju da plivaju. To je opasno, a i vrlo je brz način da istraumiraju dijete i zauvijek mu usade strah od plivanja. Oni su koristili posebne tehnike za obučavanje novorođenčadi.