lifestyle
0

Australci više novca daju za kućne ljubimce nego za humanitarnu pomoć

NINA
Australci više troše novca za osvježivače daha za kućne ljubimce, pojaseve za spašavanje pasa, vreće za spavanje životinja i slično, nego na humanitarnu pomoć za ugrožene u svijetu.

Nezavisni australski institut procjenjuje da su Australci prošle godine na kućne ljubimce potrošili više od 2,3 milijarde australskih dolara (1,6 milijardi američkih dolara).

U istom razdoblju australska vlada je za humanitarnu pomoć izdvojila manje od dvije milijarde australskih, odnosno 1,4 milijardi američkih dolara, javila je agencija Associated Press.

Broj vlasnika kućnih ljubimaca u Australiji se za posljednjih pet godina povećao, ali se suma novca koju oni troše na svoje ljubimce povećava još većom brzinom, uglavnom zbog toga što se na tržištu pojavio veći izbor hrane za životinje.

Poslastice za pse, kao što su sušene svinjske uši, prodaju se za više od 100 australskih dolara po kilogramu, dok pločica s imenom za psa od devetokaratnog zlata s dijamantom stoji 875 australskih dolara.

Na tržištu su se pojavili i neki novi proizvodi za kućne ljubimce, kao što su niskokalorična hrana za gojazne životinje, parfemi, pojasevi za spašavanje pasa, razne igračke i slično.

Kućni ljubimci se, kako primjećuju stručnjaci, sve više smatraju članovima porodice i često imaju isti tretman kao i djeca, pa čak služe i kao zamjena za djecu.