lifestyle
9

Argentinski zoološki vrt drogira lavove kako bi se posjetioci mogli fotografirati s njima?

Klix.ba
Argentinski zoološki vrt se suočava sa ozbiljnim optužbama i mogućnošću zatvaranja budući da navodno drogira svoje divlje životinje kako bi posjetioci mogli pozirati unutar kaveza i slikati se s njima.

Posjetioci zoološkog vrta Lujan u Buenos Airesu na svojim su Facebook profilima objavili fotografije na koje su reagovali aktivisti za zaštitu životinjskih prava i proslijedili ih vladi. Sve je rezultiralo napisima medija o tome kako bi ovaj zoološki vrt mogao snositi ozbiljne sankcije, pa čak i biti zatvoren, budući da argentinski zakon ne dopušta direktan kontakt između ljudi i divljih životinja.

Leonardo Mascitelli, podsekretar udruge za zaštitu životinja u Buenos Airesu, je izjavio kako se ovaj zoološki vrt nalazi pod istragom, te kako su zatražili najvišu kaznu koja bi mogla značiti i ekonomske sankcije, pa čak i zatvaranje.

Ovaj zoološki vrt je dom za oko 400 životinja i kaže kako nudi "jedinstveno interaktivno iskustvo" u kojem posjetitelji mogu dirati i maziti životinje, slikati se, pa čak i sjediti na lavovima, tigrovima i medvjedima.

Iz zoološkog vrta pak kažu kako su divlje životinje odrasle uz domaće i pitome, kao što su psi, i čuvari se trude da ih uvijek drže blizu njih i posjetilaca u slučaju da nešto krene po zlu. Također, naglašavaju kako se pobrinu za to da su životinje dobro nahranjene prije nego posjetioci uđu u njihove kaveze.

"Naše životinje nisu ništa opasnije od pasa, budući da smo ih trenirali da znaju svoje granice. Mi smo jedini zoološki vrt na svijetu koji koristi takvu praksu", kaže glasnogovornik ovog zoo vrta Neyen Rivero Longoria

Ipak, aktivisti za zaštitu životinja su ustrajni u svojim tvrdnjama, a na Tripadvisoru se može naći mnoštvo loših komentara.

"Tamo sam vidio jednog lava kako gotovo onesviješten leži na stolu. Kad je neko prišao da se fotografiše s njim, drogiranog lava su posuli vodom po glavi i počeli mu mahati mesom ispred očiju", dok je drugi komentator napisao:

"Kada sam došao ovdje i vidio te sirote životinje shvatio sam kako se nešto dešava. Izgleda kao da su ove životinje drogirane i uspavane... Samo je pitanje vremena kad će neko biti povrijeđen, a koga ćemo kriviti?"

Jedan posjetilac iz Kanzasa je napisao:

"Bilo je to nevjerovatno iskustvo u koje sam ušao pomalo naivno. Životinje su tamo očito drogirane, posebno lavovi", a svoje je iskustvo podijelio i jedan mještanin Buenos Airesa:

"Ovaj zoološki vrt je nehuman i sve vrijeme dok sam bio tamo osjećao sam mučninu. Da, možete izbliza vidjeti tigra i lava, ali su te životinje toliko drogirane i to je jasno svima koji znaju bilo šta o ponašanju divljih životinja ili su imali priliku da ih vide u stvarnom okruženju".