lifestyle
0

APBPS: Srednjovjekovni grad Visoki ne postoji (video)

Sarajevo-x.com
Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" još uvijek je u svojevrsnom ratu sa Federalnim ministarstvom kulture zbog nedobivanja dozvole za nastavak arheoloških radova na visočkoj Visočici. Dok ministarstvo tvrdi da takva iskopavanja uništavaju nacionalno blago, Fondacija smatra da "tamo nema bukvalno ništa što bi se trebalo štititi".

U Bosni i Hercegovini je postalo normalno da se ništa živo ne može dogovoriti. Dok jedni pokušavaju na sve načine da spriječe daljnje radove na tom velikom poduhvatu, čini se kako Federalno ministarstvo za kulturu želi da sve to zaustavi.

Potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, nadavno je bio u posjeti "Dolini piramida" gde je za novinare izjavio: -Otkrićemo nešto što ima ekonomsku vrijednost. Piramide su preporodile Visoko, zašto to ometati?

Bilo kako bilo, Fondacija nije dobila potrebne dozvole za nasatvak rada. "U području Visokog stalno se poziva na postojanje "zaštićene zone" srednjovjekovnog grada Visoki. Riječ je o lokaciji samog vrha Bosanske piramide Sunca. Nakon što je bosanska srednjevjekovna država poražena pred naletom turskog imperija prije više od 550 godina taj grad je napušten i nikad više nije bio naseljen.

Mada je riječ o značajnom lokalitetu za historiju BiH, jer su u njemu stolovali bosanski vladari, u građevinskom smislu bila je riječ o vrlo skromnom kompleksu. Potpuna nebriga kulturnih institucija proteklih decenija dovela je do zapuštanja ove lokacije i danas tu ne postoje nikakvi vidljivi zidovi ili prostorije.

(...) Nakon što je Fondacija otkrila niz megalitnih blokova građenih ljudskom rukom, Povjerenstvo za nacionalne spomenike na čelu sa Dubravkom Lovrenovićem je proširilo zaštićenu zonu za 98 puta prekrivši svih 16 sondi Fondacije i zabranilo daljnje istraživanje.

Ispod zaštićene zone piramide Sunca, na privatnim parcelama, Fondacija je, uz pomoć georadarskih eksperata iz Njemačke i Srbije, otkrila niz unutrašnjih prolaza i hodnika tokom zime 2007. godine. Iako su oni izvan zaštićene zone, Fondaciji se ne dozvoljavaju istraživanja zbog zabrane Federalnog Ministarstva kulture na čelu sa Gavrilom Grahovcem", navodi se u saopštenju Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

"Piramida Sunca"

"Piramida Mjeseca"