lifestyle
6

Antikvarnica "Antika" - mjesto gdje je vrijeme stalo

FENA
(Foto: FENA)
Antikvarnice, mjesta koja čuvaju prošlost i u kojima možete pronaći predmete koji svjedoče kako su nekad kvalitet i ljepota izrade stvari za svakodnevnu upotrebu bili sastavan dio života, rijetke su u BiH i Sarajevu.

Jedna od tih rijetkih je "Antika", radnja smještena u centru Sarajeva, u kojoj se nalaze ručno rađeni antikviteti i kolekcionarski primjerci.

U današnjem vremenu, u kojem vladaju serijski proizvedeni predmeti, bez kvaliteta, bez individualnosti, ulazak u ovu radnju je kao da ušetate u vremeplov koji vas odnese u vrijeme otprije 50, 80, 100, 200 godina.

"Najstariji predmet je sehara, stara 250 godina. Ona je pomalo čudna, ne može se otvoriti čak ni s ključem. Možeš ključ vrtjeti, al' sehara se ne otvara ako brava nije pod pravim uglom", priča u razgovoru za Fenu vlasnik radnje 'Antika' Haris Hašanović.

Dok slušate priču o sehari "s tajnom“ ne možete se ne zapitati šta se u njoj čuvalo. Dragocjenosti, nakit, novac, ljubavna pisma, mape s lokacijama zakopanog blaga, prve dječije haljinice..., ko zna?

Širom otvorenih očiju posjetioce gledaju raskošno obučene keramičke lutke, a tu su i kolica-igračka za lutke stara oko 100 godina.

Ko zaželi može da sjedne u starinske fotelje, da se zabavi sa starinskim tintarnicama, fotoaparatima, pogleda kolekciju starog novca, maraka, tu je i ručno rađeni stalak za vino, porculanski servisi, vaze, ogledala raznih dimenzija, materijala, izrada...

Ima ovdje predmeta za svačiji ukus i novčanik. Od nekoliko maraka do nekoliko hiljada maraka.

Većinom su predmeti koji se mogu naći u ovoj radnji ručne izrade i bez obzira na duboku starost u dobrom stanju.

Kako objašnjava Hašanović, ovaj posao traži puno vremena i putovanja. Robu nabavlja po svijetu. To podrazumijeva obilaženje podruma, tavana, saradnju s drugim antikvarima, ukratko život na putu.

A sve to ulazi u krv i tako, kako on kaže, radnja je puna, ali on opet traži, putuje, pronalazi vrijedne i neobične predmete.

Prema Zakonu o antikvitetima, antikvitetom se smatra predmet stariji od 100 godina u trenutku kada se njegova vrijednost razmatra. Predmeti koji su vrijedni skupljanja, a još nisu stariji od 100 godina, smatraju se kolekcionarskim predmetima.

Za utvrđivanje vrijednosti antikviteta obično se koristi kratica RADAR ili u prijevodu REPAS - rijetkost, estetika, poželjnost, autentičnost i super očuvanost.

Rijetkost je možda najznačajnija stavka koja definiše vrijednost nekog antikviteta. Uzima se u obzir koliko je komada originalno proizvedeno, koliko očuvano, koliko u toj seriji, boji, obliku i slično. Poželjnost definiše koliko ljudi bi trenutno na tržištu željelo kupiti taj predmet. Autentičnost je također bitna osobina antikviteta.

A predmeti koji se mogu naći u antikvarnici "Antika" u velikoj mjeri ispunjavaju spomenute uvjete.