lifestyle
2

Amra Čamdžić: Po zanimanju sam zanimljiva osoba - klaun

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Amra Čamdžić je studentica iz Tuzle sa prilično neobičnim zanimanjem za naše prostore. Naime, Amra radi kao klaun, a za naš portal je ispričala kako izgleda biti klaun u BiH i kako to djeluje na malu i veliku raju.

"U 'ljudskom obliku' se zovem Amra i imam 23 godine. Živim sa nekim ljudima koji su mi rekli da su moji roditelji, a imam i sestru i psa. Po zanimanju sam jako zanimljiva osoba, student sam završne godine Zaštite okoline, radim šta stignem i bavim se svim i svačim. Kada mi to dosadi, onda se uglavnom bavim sobom. Do toga da postanem klaun došlo je preko vibracionih talasa koji okružuju našu planetu. Bila sam spremna da krenem putem tih zvijezda i samo mi je došlo. Neke osobe su bile zadužene da ispune svoj zadatak i kupe mi odijelo za rođendan (sestra i njen momak), a jedna prijateljica je dobila zadatak da me promovira teti kojoj je trebao klaun. Moje je bilo samo da kažem sudbonosno 'da'. I tu se ta priča ne završava, već zapravo tek počinje", ispričala nam je Amra.

Ubrzo je Amra počela primati sve više poziva da nastupi kao klaun. Kaže da radi gdje god stigne i gdje je pozovu, a pozivaju je na različite manifestacije. Od dječijih rođendana pa do protesta. Kaže da je potražnja za klaunima više nego dobra, jer ljudi vole djecu i žele da ih usreće i nasmiju. Želja joj je da kao klaun učestvuje i u humanitarnim akcijama.

Postati klaun u našoj zemlji je prilično teško, budući da je prije svega potreban talent i kreativnost, a ne postoji nikakvo udruženje ili škola kojima bi se potencijalni klauni mogli obratiti. Jedini način, kako Amra navodi, da osoba postane klaun su rijetke radionice.

"Reakcije današnje djece na klaune su uglavnom pozitivne. Ima neke djece koja se malo plaše, ali to je jako rijetko. Djeca žele biti vaš najbolji prijatelj i saznati sve tajne života klauna. Oni najmlađi su posebni. Njima se ništa ne mora ni reći. Odmah se počnu smijati i kreirati slike u glavi", kaže Amra.

Što se posebnih klaunovskih trikova tiče, Amra kaže da zna praviti različite figure od balona, a žongliranje joj više ide na pod, nego na ruku.

Njen ubičajeni nastup je igra i ples sa djecom te pravljenje balona po potrebi.

"Pričamo o nekim čudima i onda se igramo i igramo. Ne može se tu puno planirati, sve zavisi od energije i dobi djece. Kada nasmijem djecu, osjećam se divno i energično, slobodno i povezano sa njima", objasnila je.

Kao poseban događaj u svojoj biografiji klauna navodi nastup na protestima za JMB, kada joj se desio i jedan poseban trenutak, koji joj je posebno prirastao srcu.

"U jednom trenutku sam sjela na pločnik i nacrtala krug oko sebe, pridružila mi se i djevojčica koja je također nacrtala krug, a zatim i moja kolegica klaun. Ubrzo su se djeca počela okupljati oko nas i počeli smo sa pjevanjem i sviranjem bubnjeva. Odrasli baš i nisu uživali u našoj izvedbi, ali su djeca blistala. Osjetila se divna energija i bliskost", kaže Amra.

Zanimanje klauna Amra ne shvata kao posao, kaže da to zvuči preozbiljno i da više voli da ga naziva hobijem. Smatra da je prilično perspektivno zanimanje, ali ne pravi neke posebne planove.

"Dokle ide, ide. To se uvijek može prekinuti, i iznova započeti. Nemam gazde, pa mogu raditi kada hoću i kako hoću. Pozdravljam malu, a i veliku raju koja se ne stidi djeteta u sebi. Igrajte se i prepustite ljepoti života", poručila je Amra.